Editie 2019: Lang zal ze leven


Inhoud stuk

Het is feest in psychiatrisch verzorgingstehuis “Den Beiaard”. Leonie, een van de patiënten, wordt eind van de week 100 jaar en dat zal gevierd worden. Omdat de burgemeester en nog enkele andere hoge pieten van de stad haar een feestelijk bezoek zullen brengen heeft de infrastructuur een likje verf nodig.

Mia en Cindy, beiden werknemers bij schilderwerken Bosmans, krijgen de opdracht om de schilderklus te klaren. Door een klein misverstand worden ze echter voor patiënten gezien. Er is geen ontkomen aan, ze zullen hoe dan ook een tijdje moeten doorbrengen tussen de andere patiënten…, tot het misverstand aan het licht komt.

Maar de 100-jarige Leonie heeft nog een laatste wens. Mia en Cindy zullen er alles aan doen om de wens van Leonie in vervulling te laten gaan. Hoe gaan beide dames dat probleem oplossen…? U ontdekt het in LANG ZAL ZE LEVEN…!


Cast en regisseur

 

X: Jacqueline Van Uytvanck als Leonie, feest(patiënte)

X: Annelies Vervaet als Reneeke (patiënte)

X: Nancy Van Hoye als Hilde (Zorgkundige)

X: Whitney Van Hese als Sofie (patiënte)

X: Chaline Van Damme als Cindy (Schilder)

X: Klaartje Verbraeken als Mia (Schilder)

 

XLuc Welvaert als Alain (patiënt)

X: Bart De Cocker als Medaar (patiënt)

X: Wesley Lambrechts als Theo (patiënt)

X: Alex Hermans als Bruno (zorgkundige)

 

X: Daniël Daeyaert  Regisseur


Auteur

Luc Kerkhofs startte in 1990 met het schrijven van toneelstukken. Vanaf 1991 leverde hij scenario's aan enkele succesvolle Vlaamse televisiereeksen zoals F.C. De Kampioenen, Nonkel Jef, "Slisse & Cesar" en "Gaston & Leo".

 

Met "Lang zal ze leven" laat Luc u kennismaken met zijn visie op een op-de-dool-geraakte afdeling in de psychiatrische instelling waarbij elke bewoner of verpleegkundige zijn bijdrage aan het gekke leven net dat ietsje menselijker maakt. Een dolkomische beleving vol misverstanden!


Regisseur

Daniël Daeyaert is een gevestigde waarde bij Toneelgroep Kameleon, reeds van begin de jaren 80.  Hij heeft al heel wat producties als speler èn regisseur op zijn teller staan. Hij mag zich ook d´é ancien noemen van ons gezelschap!

 

Na een jaar van acteer- en figuratiewerk op andere bestemmingen, waaronder de musical 40-45´' staat hij, naast heel wat toneel- en  figuratiewerk in het Belgenlandje, opnieuw 100% paraat voor een regie bij Kameleon!


Woordje regisseur

Een toneelstuk kiezen lijkt gemakkelijk, maar is niet altijd zo. Eerst is het zoeken naar een stuk waarvan je zelf als regisseur 100 % moet achterstaan. Het is niet omdat het een populair stuk is, dat je automatisch ook hetzelfde succes hebt. Het is ook een zoektocht naar beschikbare spelers, die dit potentieel aankunnen. Kameleon is op dat vlak de laatste jaren enorm gegroeid, niet alleen kwestie van spelerstalent, maar ook op organisatorisch vlak. Alleen was het dit jaar meer een zoektocht naar nieuwe spelers, daar enkele vaste waarden dit jaar om verschillende redenen niet konden meedoen. Maar uiteindelijk hebben we nieuwe spelers gevonden, die daar snel hun weg in gevonden hebben.

 

In “Lang zal ze leven” mochten we dit jaar de “gekke toer” op gaan. Het verhaal speelt zich af in een psychiatrische instelling, waar de voorbereidingen getroffen worden om een honderdjarige patiënt een gepast feest te geven. Het toeval wil dat daar twee schilders, die voor de gelegenheid een karwei komen uitvoeren, terecht komen in de zware afdeling van het rusthuis. Ze maken daar kennis met een bende “speciale gevallen”. Door een misverstand worden ze opgesloten door de nieuwe begeleider. De nieuwe patiënten brengen de instelling in rep en roer, maar ook de nieuwe onpopulaire begeleider doet de situatie escaleren….

Hoewel het in eerste instantie een komedie is, zit er toch ook veel drama in verwerkt. Deze tragi- komedie zal je zeker niet onberoerd laten. Geniet ervan!


Adres voorstellingen

Torenzaal, Torenstraat 1 te Lokeren. 

Dit maakt deel uit van Cultureel Centrum Lokeren. Er is een grote gratis parking aan de voorzijde van het gebouw.