Productie 2023: De tand van Ferdinand


Inhoud stuk

Een vliegtuig staat op het punt te vertrekken naar het eiland Guam dat zich onafhankelijk wil laten verklaren t.o.v. zijn bezetter Amerika. Aan boord bevindt zich een tand van de vroegere ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan die officieel begeleid wordt naar Guam, dat door die tand daar te begraven zijn onafhankelijkheid wil doordrukken. Nadat het vliegtuig is opgestegen loopt echter ongeveer alles fout wat fout kan lopen op een vlucht...


Speeldata

zaterdag, 2 december om 20.15 uur

zondag, 3 december om 15.00 uur

vrijdag, 8 december om 20.15 uur

zaterdag, 9 december om 20.15 uur


Regisseur

Daniel Daeyaert
Daniel Daeyaert

Daniel is één van de eerste spelers bij Toneelgroep Kameleon.

Hij maakt reeds deel uit van de cast sinds 1980!

 

Naast de theaterplanken van Kameleon is Daniel ook regelmatig te zien als gastspeler bij andere theatergezelschappen. Ook heeft hij een grote liefde voor televisiefiguratie en -edelfiguratie. Zelfs de musicalwereld is voor hem geen onbekend terrein. Met "De tand van Ferdinand" is Daniel toe aan zijn zoveelste productie als regisseur.


Auteur

Pol Anrys
Pol Anrys

Met 60 toneelkringen per seizoen in Vlaanderen en 20 in Nederland die een van zijn toneelstukken spelen is Pol momenteel de meest gespeelde toneelauteur in het amateurtheater in Vlaanderen !

 

Het is niet zo moeilijk te achterhalen waarom de stukken van Pol Anrys zo populair zijn bij verenigingen. Je raadt het goed, de komedie wint !

 

Al zijn het geen gewone deurenkomedies of ordinaire billenkletsers noch verschijnen er overdreven typetjes, maar wel betreffen het eerder alledaagse mensen die door hun handelingen terechtkomen in voor hen ongewone situaties. 


Cast

Sylvie Clauwaert als Francisca Hofmeester, hoofdstewardess en geen katje zonder handschoenen ..

Whitney Van Hese als Bona Calda, stewardess en een Italiaans warmbloedig optimistje.

Dany Dieleman als John Bink, machopiloot.

Nancy Van Hoye als Sandra De Vlieger, copiloot .. sympathiek, maar precies wel wat kordaat.

Geoffrey De Rycke als Tom Knuppel, zit vol fobieën en een acuut gebrek aan zelfvertrouwen.

Wesley Lambrechts als Freddie Schietecatte, de niet al te snuggere militaire tandbewaker.

Alex Hermans als Steven Kwast, CIA-agent met Amerikaans bloed.

Annelies Vervaet als Winny Boekanier, de excentrieke en prettig gestoorde vliegtuigkaapster.

Jacqueline Van Uytvanck als Amber Tant, een arrogant en lastig passagiertje. 

 


Woordje regisseur

Voor deze productie ben ik gestrand op een toneelstuk van Pol Anrys. Deze schrijver staat garant voor creativiteit, een actueel thema en heel wat actie. Hij is dan ook niet voor niets de meest gespeelde auteur in het amateurtheater. Ook bij Kameleon is Pol niet onbekend. Zo wordt "De tand van Ferdinand" het vijfde toneelstuk dat we zullen neerzetten op de planken.

 

Wat voor mij als regisseur vooral een uitdaging wordt is dat het toneelstuk zich afspeelt op een vliegtuig, dit van de start tot de landing, zowel naar decor als techniek een huzarenstuk dus. Ik wil het publiek dan ook ergens de indruk geven dat ze werkelijk meevliegen, zelfs al hebben we niet de mogelijkheden zoals in een attractiepark. Het is niet dat we een vliegtuig volledig zouden moeten gaan nabouwen, want het stuk speelt zich niet in het ganse vliegtuig af, of toch!?

 

Ieder van u zal wel al eens een aantal rampenfilms gezien hebben met vliegtuigen. Wel, alle ingrediënten zullen aanwezig zijn, met de nodige suspense erbij én dit alles overgoten met een komisch sausje.

 

Het succes van dit stuk draag ik echter volledig op aan de groep spelers; dit zowel aan onze jongste aanwinsten, als aan diegene die al jaren deel uitmaken van toneelgroep Kameleon!

 

Daniel Daeyaert


Adres voorstellingen

Torenzaal, Torenstraat 1 te Lokeren. 

Dit maakt deel uit van Cultureel Centrum Lokeren. Er is een grote gratis parking aan de voorzijde van het gebouw.