Ontstaan

Toneelgroep Kameleon is ontstaan in 1977 onder impuls van de toenmalige schooldirecteur en de oudervereniging van de stedelijke basisschool "Spoele" te Lokeren. De school was op zoek naar een nieuwe activiteit om hun kas te spijzen.......en zo groeide het plan om eens "toneel te spelen".

 

Het eerste toneelstuk was er één op maat van het aantal spelers: zes vrouwen en zes mannen. Het werd een thriller van Agatha Christie "Moord in de pastorie". De alzo ontstane en pas geboren vereniging werd boven de doopvont gehouden en kreeg de naam "KAMELEON", omdat dit dier zich aanpast in heel veel omstandigheden en zich kan uiten in verschillende kleuren. Dit laatste wijst dan weer naar een speler die meerdere personages/persoonlijkheden naar buiten kan brengen. 

 

Ondertussen groeide onze toneelgroep uit tot een zelfstandige vereniging, zelfs met medewerkers van buiten de schoolgrenzen. Je kan bijna zeggen dat er van schoolmedewerkers toch minder sprake is na al die jaren. Kameleon is zowat zijn eigen leven gaan leiden, maar blijft voor zijn opvoeringen trouw aan de school waar alles begonnen is.

 

Sedert 1977 brengt onze toneelvereniging zijn jaarlijkse productie in december. In de beginperiode werden er twee voorstellingen gebracht, intussen zijn dat er vier. 

 

Wie Kameleon kent, weet dat wij het meestal bij het komische genre houden, alhoewel....we brachten ook al prachtige, ietwat meer ernstigere producties: "Waar de sterre bleef stille staan" en "De zetel" en o.a. "Wortels". Zelfs de thriller "moord tot de dood er op volgt" blonk uit bij zijn toeschouwers.

 

Jaar na jaar streven we naar perfectie en dat vooral met het accent op voordracht, decor, techniek en afwerking. Kiezen voor een voorstelling van Kameleon is kiezen om even weg te zijn uit de kronkels van het leven.